Alaçam

16.03.2014 17:18

Doğduğum yer,memleketim benim.Doğal bir ilçe olan Alaçam hakkında size bilgiler vereceğim...

Alaçam batıdan Yakakent, güneyden Vezirköprü, doğudan Bafra ilçeleri ve kuzeyden Karadeniz ile çevrili şirin bir sahil ilçesidir. Yüzölçümü 632 km2, denizden yüksekliği ortalama 15 m'dir. Samsun'a uzaklığı 78 km'dir.

İlçe çok eski bir tarihe sahiptir. MÖ ki devirlerde Frigya, Kimmi, Mısir, Lidyalilar ve Persler, Alaçam'da hüküm sürmüşlerdir. Alaçam Sahili MÖ 5. asırda Orta Asya'dan gelen Miletliler ilçeye Zalikus adını vermişler. Miletlilerden sonra Bizans'ın eline geçen Zalikus daha sonra Danişmentlilerce zaptedilerek Tralköy adını almıştır. Selçuklu döneminde Tralköy adı Uluköy olarak degiştirilmiş, 1385'de Ilhanlılar döneminde ise ilçe Alaçam adını almıştır.

İlçenin ekonomisi genel olarak tarıma ve hayvancılığa dayanmaktadır. Bunun yanında balıkçılık da yapılmaktadır. Tarım ürünlerinin başında tütün gelmektedir. Bunu buğday, çeltik mısır ve fındık üretimi takip eder. Ayrıca sebze ve meyve yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Hayvancılıkta ise büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçe ekonomisi genel olarak tarım ve hayvancılığa dayalı olmakla birlikte, çiftçiler, buğdayı kendilerine yetecek kadar üretmektedirler. Yaklaşık 6200 çiftçi tütün tarımı ile uğraşmaktadır.

İlçenin 2 km kuzeyinde deniz kıyısında temiz kumsalı, çınar, kavak ve taflan ağaçlarından oluşan güzel koruluğu ile Geyikkoşan mesire yeri yeralmaktadır. Burası adını koruluğun içindeki Geyikkoşan Baba Türbesinden alır. Bir rivayete göre Geyikkoşan Baba Türbesinin bulundugu yerdeki tarlayı, evcilleştirmiş olduğu geyikleri çifte koşarak sürermiş. Bu nedenle bu koruluğa Geyikkoşan denilmiş. Bu yöre hem piknik yeri olarak hem de denize girmek için ideal bir yerdir.

İlçenin güneyinde Vezirköprü sınırındaki denizden yüksekliği 1.500 m. olan Dürtmen yaylası da doğal güzellikleriyle görülmeye değer bir mesire alanıdır. Dürtmen yaylasına ulaşım asfalt yoldan sağlandığı için kolay olmaktadır. Kızılırmak deltasının bir kısmı da ilçe sınırları içindedir.

Geyikkoşan mevkinde 6 Mayıs tarihinde Hıdırellez şenlikleri yapılmaktadır. Bu şenliklerde Türkiye genelinden amatör ve millî güresçiler davet edilerek yağlı pehlivan güreş müsabakalari düzenlenir. Bu şenliklerin nedeninin 600 yıllık bir efsaneye dayandığı söylenmekte. Efsaneye göre; Geyik Baba isminde bir arap ordusu komutanı 6 Mayıs'ta tüm işlerini bırakarak o mevkide koyun, kuzu, inek cinsinden hayvanları kestirerek fakir halka ziyafet verirmiş.

Dürtmen yaylası eteklerinde bulunan Hüseyin dede türbesi çevresinde de 7 Mayıs'ta benzer şenlikler düzenlenir.

İlçesi sınırları içinde bulunan bir tepecik, Alaçam'ın eski yerleşim yeri olduğu tahmin edilmektedir.Tepede eski yıkık surlar bulunmakta.Yapılan arkeolojik kazılarda tarihi çömlekten yapılmış buluntulara rastlanmıştır. Ayrıca Cumhuriyetin ilanından sonra tepeye bir adet sacdan Atatürk heykeli dikilmiştir. Her yıl geleneksel olarak Sivritepede keşkek günü yapılmaktadır.Davullar zurnalar eşliğinde bir yandan keşkekler pişer diğer yandan da pişen keşkekler misafirlere ikram edilir.

 

 

İletişim